DE BUFFALO BATTERIJ

De Buffalo batterij, met een vermogen van 24 MW en 48 MWh aan opslagcapaciteit, wordt het grootste batterijproject van Nederland en gaat daarmee het stokje van de Rhino batterij overnemen. Wederom een GIGA-batterij!

De Buffalo batterij wordt in 2021 geplaatst op de locatie bij het testcentrum van de Wageningen University & Research te Lelystad. De batterij is aangesloten op en onderdeel van het smart-grid van Windnet en is direct verbonden met het windpark de Mammoethtocht. In 2021 worden er nog zonneparken van Solarfields: Mojo en Dorhout Mees aangesloten op het smart-grid van Windnet en daarmee de batterijen. Het primaire doel van deze batterij is om een grotere hoeveelheid hernieuwbare energie op het elektriciteitsnet te zetten. Dit doen we door de batterij zo in te zetten dat het afschakelen van duurzame energieproductie wordt beperkt.  Daarnaast wordt met behulp van de Buffalo batterij het elektriciteitsnet gestabiliseerd. De Buffalo batterij levert hiermee een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de CO2 uitstoot.

Solarfields en Lowlands zijn gestart met de bouw van de grootste solar carport ter wereld. Het zonnepark wordt gebouwd op het parkeerterrein van Lowlands en beslaat een oppervlakte van 35 hectare. De Mojo solar carport wordt in mei 2021 operationeel en bestaat uit 90.000 zonnepanelen waarmee jaarlijks zo’n 35.000.000 kWh elektriciteit wordt geproduceerd. Dit staat gelijk aan de stroom die 10.000 huishoudens jaarlijks gebruiken of aan 100 festivalweekenden. Solarcarport wordt opgenomen in het smart-grid van Windnet.

Over de batterijen

De Buffalo batterij wordt geleverd door Fluence Energy onderdeel van Siemens. Fluence is de wereldwijd leider in grootschalige energieopslagprojecten en heeft inmiddels 13 jaar ervaring met de ontwikkeling en exploitatie van energieopslagsystemen. De ontwikkelde Gridstack is de zesde generatie energieopslag, waarin alle ervaring van de afgelopen jaren is verwerkt om te komen tot een high end oplossing. Het Gridstack systeem is uitgerust met uitgebreide veiligheidsvoorzieningen en geïntegreerde hard- en software. Deze batterijen zijn kobalt, nikkel en mangaan vrij.

Investeren

Om de ontwikkeling van de volgende projecten van GIGA Storage te financieren is GIGA Storage op zoek naar groeifinanciering. De liquiditeit is nodig voor de uitbreiding van het team om de ontwikkeling en uitrol te realiseren, alsmede voor de voorinvesteringen in de projecten. Daarvoor geeft GIGA storage een duurzame obligatielening uit. In bijgaand filmpje legt Lars Rupert uit, hoe GIGA Storage geld verdiend met de inzet van haar batterijen.

Voor meer informatie over de obligatielening, verwijzen wij naar de website van Duurzaam Investeren, waar vanaf 11 december het informatiememorandum kan worden ingezien.

Duurzaam investeren

In de media

Krachtigste batterij van Nederland om pieken in stroomnet op te vangen

Giga Storage versnelt de energietransitie met de krachtigste batterij van Nederland

BNR Nieuws Radio interview met Ruud Nijs, CEO