DE BUFFALO BATTERIJ

De Buffalo batterij, met een vermogen van 25 MW en 48 MWh aan opslagcapaciteit, wordt het grootste batterijproject van Nederland. Wederom een GIGA-batterij! Eneco gaat de batterij langjarig huren en inzetten voor verduurzaming van haar energiediensten.

LIVESTREAM BOUW

De Buffalo batterij wordt geplaatst op de locatie bij het testcentrum van de Wageningen University & Research te Lelystad. De batterij is aangesloten op en onderdeel van het smart-grid van Windnet en is direct verbonden met de windparken Mammoethtocht en Neushoorntocht. In 2021 worden er nog zonneparken van Solarfields: Mojo en Dorhout Mees aangesloten op het smart-grid van Windnet en daarmee de batterijen. Eneco gaat de batterij langjarig huren en onder meer inzetten voor duurzame balancering van haar energiediensten en meer duurzame energie op het elektriciteitsnet te zetten. Dit wordt gedaan door de batterij zo in te zetten dat het afschakelen van duurzame energieproductie wordt beperkt. Daarnaast wordt met behulp van de Buffalo batterij het elektriciteitsnet gestabiliseerd. De Buffalo batterij levert hiermee een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de CO2 uitstoot.

Solarfields en Lowlands hebben de grootste solar carport ter wereld gebouwd. Het zonnepark is gebouwd op het parkeerterrein van Lowlands en beslaat een oppervlakte van 35 hectare. De Mojo solar carport is operationeel en bestaat uit 90.000 zonnepanelen waarmee jaarlijks zo’n 35.000.000 kWh elektriciteit wordt geproduceerd. Dit staat gelijk aan de stroom die 10.000 huishoudens jaarlijks gebruiken of aan 100 festivalweekenden. Solarcarport wordt opgenomen in het smart-grid van Windnet.

Over de batterijen

De Buffalo batterij wordt geleverd door Wärtsilä. De batterij met de naam GridSolv Quantum is een volledig geïntegreerd modulair en compact energieopslagsysteem (ESS), dat is ontworpen voor opslag en optimalisatie van duurzame energie. Het Gridsolv Quantum systeem is uitgerust met uitgebreide veiligheidsvoorzieningen en geïntegreerde hard- en software. Deze batterijen zijn kobalt-, nikkel- en mangaan vrij.

In de media