nieuws

GIGA Storage & Spectral slaan de handen ineen voor de integratie van het meest impactvolle energieopslagsysteem in Nederland

Energieopslag bedrijf GIGA Storage en smart energy technologie bedrijf Spectral gaan een strategische samenwerking aan om de Rhino batterij te integreren in het landelijke energienetwerk. Met maar liefst 12 megawatt aan vermogen en een jaarlijkse opslagcapaciteit dat gelijk staat aan het elektriciteitsverbruik van 5.000 huishoudens, wordt de Rhino batterij het meest impactvolle energieopslagsysteem op Nederlandse bodem. Om de prestatie van de batterij zo optimaal mogelijk te houden en de batterij zo slim mogelijk aan te sturen op basis van de flexibiliteitsbehoefte vanuit de verschillende gekoppelde energiemarkten, zal Spectral haar smart energy control platform implementeren.


Giga Storage & Spectral: een impact gedreven strategische smart energy match 

Giga Storage heeft, als initiator en eigenaar van de Rhino batterij, Spectral gecontracteerd als de end-to-end system & smart energy platform integrator. De implementatie van de Rhino batterij is Giga’s eerste project en een opmaat naar vele andere grootschalige energieopslag systemen op Nederlandse en Europese bodem. Spectral’s smart energy control platform zorgt voor optimale prestaties van de lokale assets en het aansturen van de batterij op basis van de flexibiliteitsbehoefte vanuit de verschillende gekoppelde energiemarkten. Het marktprijs voorspelling algoritme van het eigen Giga cloud platform optimaliseert de financiële kant van de geleverde flexibiliteitsdiensten. Met de toevoeging van Giga’s 12 megawatt stuurt Spectral’s smart energy control platform straks meer dan 40% van de landelijke stationaire batterij capaciteit voor net stabilisering aan. Spectral neemt hiermee een landelijke marktleidende positie in.


Essentieel puzzelstuk in de energietransitie

Naarmate de energietransitie vordert, wordt de uitdaging voor de netbeheerder, om het nationale elektriciteitsnetwerk stabiel te houden en om de vraag en aanbod van (duurzame) elektriciteit binnen de energie portfolio’s van de leveranciers optimaal te matchen, steeds groter. Energie assets zoals grootschalige batterij systemen kunnen deze fluctuaties tijdelijk opvangen en dragen hiermee structureel bij aan een betrouwbare en betaalbare energievoorziening. Tevens zorgen dit soort grootschalige opslagsystemen voor een hogere mate van invoeding van duurzame energiebronnen waardoor versnelde uitfasering van fossiele brandstoffen kan worden gerealiseerd.

 

Tom Westra, medeoprichter en CCO bij Spectral

“Als impact gedreven smart energy technologiebedrijf richten wij ons op de meest impactvolle kansen om het energiesysteem structureel te veranderen en de transitie richting een 100% duurzame energievoorziening te versnellen. Wij zijn zeer verheugd om de Rhino batterij te gaan integreren en in de strategische samenwerking met Giga Storage de komende jaren meerdere van dit soort impactvolle projecten binnen Europa te gaan realiseren”.