Persberichten

Duurzaamheidsles Hekmanschool

[OUDERKERK] De groepen 8 van de Jan Hekmanschool kregen afgelopen donderdag duurzaamheidsles van twee lokale, groene ondernemers. Maarten Quist en Lars Rupert van GIGA storage gaven een presentatie in de klas met vragen als: Wat is duurzaam? Wat betekenen de keurmerken op je boodschappen? Hoe zit het met de plastic soep? Waarom zitten er twee knoppen op je toilet? Welke verschillende lampen zijn er? Er bleek bij sommige kinderen gelukkig al wat kennis over dit onderwerp aanwezig te zijn.

Na de presentatie gingen de kinderen in groepjes de school door met een eigen vragenlijst om te bekijken hoe duurzaam hun eigen school nu precies is. Na de pauze werd er een gezamenlijke presentatie voorbereid over hoe het nu is op school en wat er verbeterd kan worden. Er waren tien presentaties waarin de kinderen de directeur van de school allerlei ideeën aanreikten. Bij veel kinderen leefde het thema de onveilige situatie om op school te komen. Dave Markus gaf aan dat dit een heel actueel thema is, waaraan op dit moment door de school hard wordt gewerkt om met de gemeente tot concrete aanpassingen te komen. Daarom wordt dit thema als belangrijkste punt opgepakt.

Van de overige presentaties werden de drie met de beste adviezen bij stemming gekozen. Op nummer één werd het thema waterbesparing gekozen. Het idee van de leerlingen was om waterbesparende kranen te monteren en elkaar op te voeden om de aanwezige besparingsknop op het toilet te gaan gebruiken. Als nummer twee werd het thema afval gekozen, waarbij werd voorgesteld om afval op school nog beter te scheiden, maar ook te kijken of er minder afval geproduceerd kan worden. Het voorbeeld van de plastic soep in de oceaan sprak tot de verbeelding. Als nummer drie werd gekozen het thema energie & groen, waarbij is voorgesteld om een moestuin naast de school en zonnepanelen op het dak van de school te realiseren.

Met deze adviezen gaat de school de komende tijd aan de slag. De kinderen uit deze groepjes gaan een duurzaamheidsraad vormen, die samen met de ondernemers en directeur Dave Markus gaat uitzoeken hoe ze hun ideeën in praktijk kunnen brengen. Het was een bijzonder inspirerende ochtend met een stuk bewustwording en concrete verduurzamingsacties als eindresultaat.

https://deeljenieuws.weekbladvoorouderamstel.nl/reader/24338/1798261/kind-bedenkt-duurzame-oplossing